pozsgások átültetése
Pozsgás növények

Pozsgások átültetése – jó, ha tudod

A pozsgások átültetése során érdemes figyelembe venni a következőket:

 • Időzítés:
  A legalkalmasabb időpont az átültetésre a tavasz vagy a kora nyár. Tavasszal és a kora nyáron a pozsgások általában aktív növekedési időszakban vannak. Ebben az időszakban a növények jobban képesek regenerálódni és alkalmazkodni az átültetés okozta stresszhez.

 • Kerüld a téli hónapokat és a forró nyári napokat!
  A hideg téli hónapok általában a pozsgások pihenési időszakára esnek. Az átültetés ilyenkor zavarhatja a növények nyugalmi állapotát. Az alacsony hőmérséklet és a rövid nappalok miatt a gyógyulási folyamat lassabb lehet.
  A forró nyári hónapok során pedig a magas hőmérséklet és az erős napfény okozhat nagyobb megpróbáltatást a frissen átültetett pozsgásoknak.

 • Virágcserép kiválasztása:
  Válassz megfelelő méretű cserepet, amely elegendő teret biztosít a pozsgás gyökereinek növekedéséhez. Az új cserép ne legyen túl nagy vagy túl kicsi és mindenképpen rendelkezzen vízelvezető nyílással az alján!

  A cserép anyaga is fontos szempont lehet. A terrakotta vagy agyag virágcserepek például jobban lélegeznek és segítik a talaj szellőzését. Azonban a műanyag edények is jól használhatóak, különösen, ha fontos számodra a könnyű súly és az egyszerű tisztíthatóság.

 • Talaj összetétele:
  A pozsgásoknak jól szellőző, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. A homok, kavics vagy perlit hozzáadása segíthet a talaj laza szerkezetének fenntartásában. Ezek javítják a vízelvezetést és megakadályozzák a talaj túlzott tömörödését.

 • Átültetés módja:
  Átültetés előtt ne öntözd a pozsgásokat, hogy a talaj szárazabb legyen. Ez segíti elkerülni a gyökerek komolyabb sérüléseit az átültetés során.

  Emeld ki óvatosan a pozsgásokat a régi edényükből, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg túlságosan a gyökereiket. Vizsgáld meg a gyökereket, rothadás és sérülések után kutatva. A túlnőtt vagy rothadt gyökereket távolítsd el. A friss földbe ültetés előtt 2-3 napig hagyd, hogy a sebek összehúzódjanak, csak ezután ültesd be a növényt.

  Helyezd a pozsgásokat az új edénybe, úgy, hogy a gyökereik egyenletesen helyezkedjenek el. Ügyelj arra, hogy a növény a kívánt magasságban legyen és ne üljön túl mélyen vagy túl magasan. Töltsd fel a hiányzó teret friss talajjal. Enyhén tömörítsd egy kicsit a kezeddel a talajt, hogy eltávolítsd a levegőt a gyökerek körül, de ne vidd túlzásba!

 • Átültetés után:
  Az első napokban helyezd őket félárnyékba, majd fokozatosan szoktasd őket a közvetlen napfényhez. Figyelj a talaj nedvességére és csak akkor öntözd meg a növényeket, ha a talaj felső rétege megszáradt. Mindig ellenőrizd a talajnedvességet az ujjbegyeddel vagy egy fogpiszkálóval.

Ha erre a pár dologra odafigyelünk, nem okozhat túl nagy gondot a pozsgások átültetése.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük