pozsgások szaporítása
Pozsgás növények Pozsgások szaporítása

Pozsgások szaporítása: 6 tipp a sikerhez

Pozsgások szaporítása – egy kifejezetten izgalmas témakör. Akinek valódi pozsgás mániája van, valószínűleg minden módszerrel és trükkel megpróbálkozik, hogy imádott növényeket szaporítson.

Kedvenc módszereim:

  • magvetés
  • levélről szaporítás
  • szárdugványozás

A képen egy aprócska levélről induló Sedum clavatum látható. Egy darab levél! Az előéletét tekintve egészen összekapta magát:

pozsgások szaporítása

Tippek a sikeres szaporításhoz:

  1. Mivel a pozsgás magok icipicik, magvetés esetén ne takard be őket, csak a föld felszínére helyezd.
  2. Ha levélről szaporítasz, nagyon figyelj rá, hogy egészben, „beletörés” nélkül pattintsd le a kiszemelt levelet a szárról, különben nem lesz sikeres a szaporítás.
  3. Ha egy szárból vágsz le egy darabot és ezt szeretnéd majd gyökereztetni, 2-3 napig hagyd összehúzódni a leválasztás során keletkezett „sebet” és csak ezután ültesd el.
  4. A pozsgások szaporításához a legjobb időzítés általában a tavaszi és nyári hónapok, amikor a növények aktívan növekednek. Ebben az időszakban a szárdugványozás és a hajtásszaporítás a leghatékonyabb.
  5. Tartsd a szaporított pozsgásokat megfelelő fényviszonyok között. Általában sok napfényre van szükségük, de kerüld az erős, közvetlen napfényt.
  6. Csak akkor öntözd őket, amikor a talaj teljesen kiszáradt. Túlöntözés esetén a gyökerek nagyon hamar rothadásnak indulnak.

A képen Fenestraria aurantiaca magok éledeznek:

Fenestraria aurantiaca

Mindig fontos előzetesen tájékozódni az adott pozsgás faj vagy fajta szaporítási igényeiről és módszereiről, mivel különböző pozsgások eltérő szaporítási módszereket igényelhetnek.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük