színes pozsgások
Pozsgás növények

Színes pozsgások nyomában

Valljuk be őszintén, a pufók kis levelek után, a szokatlan színek és minták adják meg a pozsgások varázsát. Itt egy vörös csík, ott egy rózsaszínes levél. Most akkor melyik tetszik jobban? Nehéz eldönteni. Erős a mezőny. Na de honnan veszik a bátorságot, hogy ilyen megjelenést megengedjenek magunknak? Járjunk hát utána a színes pozsgások rejtélyének!

Színes pozsgások – nap, víz, hőmérséklet

Akkor fogtam először gyanút, hogy valami trükk van a dologban, amikor a Greenovia „Pink princess” magokból (pink=rózsaszín) zöld pozsgás babák bújtak elő. Merthogy én azt gondoltam akkor, hogy ezek a növények alapjában véve rózsaszínek.

Sokszor olvasok a közösségi médiában színes pozsgások képei alatt, olyan kommenteket, hogy „az enyém itthon miért nem színes”?

Hát ennek több oka is lehet.

Azt hogy különböző színek előbukkanjanak, 3 tényező változása befolyásolhatja:

  • nap
  • víz
  • hőmérséklet

Erős, közvetlen napfény

A pozsgások elég gyorsan reagálnak az erős, közvetlen napfényre. Pigmenteket (antocianinokat és karotinoidokat) kezdenek el termelni, hogy védjék magukat a perzselő napsugaraktól. Egész egyszerűen nem szeretnének leégni a nyári bikiniszezonban. Ez teljesen érhető.

Az antocianinok piros, kék vagy lila színt, a karotinoidok sárga vagy narancssárga színt adnak a növényeknek.

Mielőtt ezen felbuzdulva kiraknánk őket az erős, közvetlen napfényre, gondoljuk át egy kicsit a dolgot. A pozsgások, az erős fényhez való hozzászoktatás nélkül, könnyen megéghetnek és elpusztulhatnak. Erősen ajánlott fokozatosan hozzászoktatni őket az új körülményekhez.

Kevesebb víz

Az öntözést illetően amúgy is ajánlott betartani a pozsgások gondozásának alapelveit. Hagyjuk, hogy a földjük két öntözés között teljesen kiszáradjon.

Azonban ne essünk át a ló másik oldalára! Itt nem arra kell gondolni, hogy ne öntözzük a növényt, amikor szomjas.

Alacsony hőmérséklet

Logikusan ez a tényező attól függ, hogy hol telelnek a növények. A szobahőmérsékleten teleltetett növényektől ne várjunk túl sokat, míg a 8-12 fokon telelők ilyenkor a legszínpompásabbak. Az alacsonyabb hőmérséklet okozta stressz előcsalja a várva várt színeket.

Egy kevés „stressz” tehát jót tehet a pozsgásunknak, de mindig vegyük figyelembe a növény igényeit

Akárhonnan is nyerjék a színüket, varázslatosak a színes pozsgások.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük