Kavicskaktusz
Különleges pozsgások Lithops

Kavicskaktusz: így öntözd, hogy megmaradjon

A legnagyobb és legvégzetesebb hiba, amit egy kavicskaktusz (kavicsvirág, lithops) esetében elkövethetünk, az a túlöntözés. Valamiért a zsigerünkben van, hogy minden növényt jó alaposan meg kell öntözni és rendben lesz.

Nem egy kavicskaktuszt eltettem már láb alól, csupán azért, mert ettől a berögződésemtől nem tudtam idejében megszabadulni. Persze amikor kiderült a baklövés, akkor már késő volt. A növény elpusztult.

A kavicskaktusz öntözése évszakfüggő. Az öntözést összehangoljuk a növények aktív, növekedési illetve passzív, nyugalmi időszakaival.

Tehát nem találomra locsolunk, amikor éppen úgy gondoljuk, hanem igyekszünk az öntözést hozzáigazítani a növény természetes „programjához”.

lithops karasmontana
 • Téli nyugalmi időszak

  A hőmérséklet csökkenése és a rövidebb nappalok hatására a növények aktivitása csökken. Ebben az időszakban (4-6 hónap) megy végbe általában a régi, elöregedett levelek elszáradása (levélváltás). Télen tartsd szárazon a növényt, ne öntözd. A kavicskaktusz a régi levelekben rejlő tartalékokat használja fel.

 • Tavaszi növekedési időszak

  Magasabb hőmérséklet + több fény = ideje a téli álomból ébredni. Kb. márciustól megkezdődik a tavaszi növekedési időszak. Amikor a régi levelek teljesen elszáradtak, megkezdődhet a mérsékelt, de rendszeres öntözés. Két öntözés között hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni.

 • Nyári nyugalmi időszak

  Majd eljön a nyárnak az a pontja, amikor kutya meleg van. Fel fogod ismerni ezt a periódust, ugyanis Te sem szívesen lépsz ki a lakásból. A nagy forróság hatására a kavicskaktusz lassítja vagy teljesen leállítja a növekedését. Túlélni próbál. Védjük ilyenkor a növényt a délutáni közvetlen napfénytől, illetve az öntözését csökkentsük minimálisra.

 • Őszi növekedési időszak

  Ahogy kedvezőbbek lesznek a nyári forróság után a körülmények, újabb növekedési ciklus kezdődik. A legtöbb kavicskaktusz ebben az időszakban virágzik vagy előkészül rá. A tavaszihoz hasonlóan ismét mérsékelt, de rendszeres öntözést igényelnek.

Tipp: Figyeld a növény reakcióit és mindig csak a szemednek higgy. Mutatja, ha szomjas, ha fázik, ha melege van.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük