forma cristata
Különleges pozsgások Pozsgás növények

Forma cristata pozsgások

Forma cristata vagy monstrosa – amikor először találkoztam ezekkel a kifejezésekkel, nem nagyon tudtam hova tenni őket. Egy dolog azonban biztos volt. A pozsgás, aminek a nevében ezek a jelzők szerepelnek, nem mindennapi. Egy idő után azon kaptam magam, hogy rutinszerűen kutatok utánuk.

Mitől forma cristata?

A forma cristata egy rendellenes növekedési forma. A „cristata” szó a latin „crista” (csúcs) szóból ered. Jellemzője, hogy a növény szárai vagy levelei eltorzultak, hullámosak, csúcsos vagy csúcsosodó formát öltenek.

Ez a tulajdonság valójában genetikai mutáció eredménye és bár a növények kinézete változik, a gondozásukat és szaporításukat általában ugyanúgy lehet kezelni, mint más pozsgásokét.

Varázslatos forma cristata pozsgások

  • Echeveria Briar Rose cristata (az alábbi képen)
  • Echeveria Cubic Frost cristata
  • Sempervivum arachnoideum cristata
  • Aeonium arboreum atropurpureum cristata
  • Sedum pachyphyllum cristata
echeveria briar rose cristata

Gondozás és szaporítás

Ha betartjuk a pozsgások gondozásának alapelveit, nagyon nem lőhetünk mellé ezeknél a pozsgásoknál sem.

Ellenőrizzük rendszeresen a növény állapotát. Ha rendkívül eltorzult formával rendelkezik és fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti az egyensúlyát, akkor szükség lehet támogatásra vagy rögzítésre. Ebben az esetben finoman és óvatosan lehet támasztékot vagy rögzítőt helyezni a növény mellé, hogy segítsen megőrizni a stabilitást.

Leghatékonyabban levágott hajtásokkal szaporíthatók. Fontos megjegyezni, hogy a forma cristata pozsgások szaporítása némi tapasztalatot és türelmet igényelhet, mivel nem minden levágott vagy leváló rész fog meggyökeresedni.

Amikor egy ilyen különleges pozsgás szaporodik, az új növényeknek nagy esélye van arra, hogy ugyanazt a mutációt hordozzák.

Az öröklődés folyamata azonban változó lehet és nem minden szaporított növény fog ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezni, mint az anyanövény. Vannak olyan tényezők, mint például a genetikai változékonyság és a környezeti hatások, amelyek befolyásolhatják az új növények kialakulását és megjelenését.

Ezért, bár van esély arra, hogy az új növények is forma cristata tulajdonságokkal rendelkezzenek, nem lehet garantálni, hogy minden szaporított növény ugyanazt a jellegzetes növekedési formát fogja mutatni.

További képekért kattints a linkre: pozsgás fajták képekkel

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük