pozsgás gondozási tipp
Pozsgás növények

Így neveld a pozsgásodat: 5+1 gondozási tipp

Én bizony eltettem már láb alól pár pozsgást. Állítólag ez nagyobb kihívás, mint életben tartani.

A leggyakoribb hiba, amivel kárt tehetsz egy olyan növényben, ami akár heteket is kibír egy dobozban utazva: a túlöntözés (=gyökérrothadás)

És akkor jöjjenek a saját tapasztalataimon alapuló pozsgás gondozási tippek:

  1. Amikor késztetést érzel arra, hogy meglocsold, várj még egy hetet. A pozsgások jobban tolerálják az alulöntözést, mint az elrohasztott gyökereket.
  2. Ha a legkisebb jelét látod annak, hogy valami nem stimmel, vizsgáld meg a pozsgás gyökérzetét. Valószínűleg sikerült elrohasztani. A lehető leghamarabb távolítsd el a rohadt gyökereket, a növényt helyezd száraz talajba és minimum egy hétig ne öntözd.
  3. Ne spórold ki az energiát a megfelelő talaj előállításából. Lazítsd homokkal, perlittel, kaviccsal, különben egy soha ki nem száradó, összeállt valami lesz belőle, ami szintén a gyökérrothadás irányába mutat.
  4. Mindig válassz megfelelő méretű cserepet, aminek vízelvezető lyukak vannak az alján. Ha túl nagy cserépben van, akkor nehezebben szárad ki a talaj.
  5. Hozzászoktatás nélkül ne tedd ki őket a tűző napra. A nyári forróság tetőpontján pedig tartsd őket inkább félárnyékban. A pozsgás igényei szerint változtasd az elhelyezését.

+1 pozsgás gondozási tipp:

Figyeld a növény reakcióit és mindig csak a szemednek higgy. Mutatja, ha szomjas, ha fázik, ha melege van.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük