varjúháj
Pozsgás növények

Varjúháj: 4 ok, amiért imádni fogod

A varjúháj (Sedum) az egyik legnépszerűbb pozsgás nemzetség. Nem sokan tudják megállni, hogy szerelembe ne essenek vele. Mutatósak, könnyen szaporodnak és nagyon jól állják a gondozási hibáktól hemzsegő tartást is. Igazi túlélők.

Népszerű varjúháj félék:

  • Sedum morganianum (Csüngő varjúháj)
  • Sedum album (Fehér varjúháj)
  • Sedum dasyphyllum (Göndör varjúháj)
  • Sedum reflexum (Kövi varjúháj)
  • Sedum clavatum
sedum clavatum

Lássuk a 4 okot, amiért Neked is érdemes beszerezni egy varjúhájat:

  1. A varjúhájfélék többnyire télálló vagy az enyhe hideget jól tűrő növények. (Mindig tájékozódjunk, hogy az adott fajta télálló-e.) Tehát, ha a teleltetés során lehetőség van az alacsonyabb hőmérsékletre, például egy hűvös ablakpárkányon vagy hideg helyiségben, az továbbra is előnyös lehet a növények számára. Mindenesetre a varjúhájfélék kiválóan alkalmazkodnak a beltéri körülményekhez és szép, egészséges növények lehetnek szobahőmérsékleten is.
  1. Az általános tapasztalat az, hogy a varjúhájfélék nem tartoznak azok közé a növények közé, amelyek erősen megnyúlnak a fényhiány hatására. Általában kompakt növekedést mutatnak és tartják a megfelelő formát, még alacsonyabb fényviszonyok között is.
  1. A varjúhájfélék gyakran használhatóak talajtakaró növényként. Az alacsony termetük és terjedő növekedési formájuk miatt kiválóan alkalmasak arra, hogy kitöltsék és díszítsék a talaj szabad területeit. Ezen kívül a sűrű levelek és a tömött növekedési habitusuk segít megakadályozni a gyomnövények terjedését és védelmet nyújtanak a talaj kiszáradása ellen is.
  1. A varjúhájfélék elterjedtsége és népszerűsége részben annak köszönhető, hogy könnyen szaporíthatók, így gyorsan kialakíthatunk velük sűrű és látványos növényállományokat. Szaporodnak hajtásokkal, levágott dugványokkal, de akár magokkal vagy levélről is.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük