mitől színesek a pozsgások
Pozsgás növények

Mikor és mitől színesek a pozsgások?

Na de mitől színesek a pozsgások? A neten böngészve biztosan Te is találkoztál már hihetetlenül színes pozsgások fotóival. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ezeket a képeket gyakran „feljavítják” kicsit, de az valóban tagadhatatlan, hogy a pozsgások mesés színekbe tudnak öltözni időnként.

Mitől színesek a pozsgások?

A pozsgások színét a növényekben található pigmentek okozzák:

  • Klorofill: A zöld pigment, amely a növények fotoszintézisét hajtja végre. A pozsgások leveleiben is található klorofill, ami az alapszíneiket, vagyis a zöldet adja nekik.
  • Karotinoidok: Ezek a pigmentek sárga és narancssárga színeket eredményeznek a pozsgások leveleiben. Az őszi időjárás és a napfény mennyiségének változásának hatására a karotinoidok szerepe kiemelkedhet és a levelek sárgás árnyalatot ölthetnek.
  • Antociánok: Ezek a pigmentek felelősek a piros, narancs, lila és kék színekért a növényekben. Az antociánok színezik a pozsgások leveleit, amikor a nappalok rövidebbek lesznek és az éjszakai hőmérséklet csökken. Az őszi hűvös időjárás és az alacsonyabb fényerő serkenti az antociánok termelődését és a színváltozást.

A pozsgások színe tehát ezeknek a pigmenteknek az interakciójától és koncentrációjától függ.

mitől színesek a pozsgások

Mikor a legszínesebbek a pozsgások?

A pozsgások általában a késő őszi és a kora téli időszakban a legszínesebbek. Az alacsonyabb hőmérséklet, a rövidebb nappalok és az alacsonyabb fényerő kombinációja serkenti a színváltozást ebben az időszakban. Az ősz és a kora tél hűvösebb időjárási körülményei, valamint a nappalok rövidülése miatt a pozsgások levélzetében található pigmentek, például az antociánok, fokozottabban termelődnek. Ennek eredményeként élénkvörös, narancs, lila és más színek jelennek meg a leveleiken.

Mikor a legzöldebbek?

pozsgások általában a tavasz és a nyár során a legzöldebbek. Ezekben az évszakokban a pozsgások aktívan nőnek és fotoszintetizálnak, amihez a zöld klorofill pigment szükséges. A klorofill dominál ebben az időszakban és ennek eredményeként a pozsgások levelei élénkzöld színnel rendelkeznek.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük