pozsgás magok
Pozsgás növények Pozsgások szaporítása

Pozsgás magok ültetése

Akárhogyan is próbáljuk építgetni a pozsgás-gyűjteményünket, a pozsgások magról való szaporítása nem a leggyorsabb módszer. De hogy ne romboljam tovább a hangulatot, azért azt hozzá kell tennem, hogy cserébe nagyon izgalmas dolog.

A magok

Ha abban a szerencsében van részünk, hogy virágzik a pozsgásunk, legyünk annyira elvetemültek, hogy megkíséreljük begyűjteni az érett magokat.

Ha olyan pozsgás fajta hiányzik a gyűjteményünkből, ami más formában nem szerezhető be, akkor a pozsgás magokat illetően az Etsy-n érdemes szétnézni.

Nemcsak az aprócska magok csíráztatása jelent kihívást (nem vehetjük biztosra, hogy csírázóképesek), de a picike, sérülékeny magoncok életben tartása is.

Pozsgás magok ültetése – hogyan?

Ha sikerült magokra szert tenni (akár saját termés, akár valahonnan rendelve), már csak el kell őket „ültetni”. Az ültetés szót azért tettem idézőjelbe, mert ha tényleg elülteted őket, ahogy másféle magokkal is tennéd, akkor nem látod viszont soha többé. Az ilyen miniatűr pozsgás magokat legjobb, ha csak a föld tetejére helyezzük.

Én amennyire lehet, szeretek biztosra menni, így minden esetben teljes spektrumú növénynevelő led-et használtam a csíráztatáshoz.
Így legalább a fény miatt nem kellett aggódnom.

Természetesen led nélkül is érdemes próbálkozni, figyelve a megfelelő fényviszonyokra. Ebben az esetben a legalkalmasabb időpont a magok „ültetésére” tavasszal van. A LED alatti csíráztatást is igyekszem összehangolni a növények természetes növekedési ciklusával, hogy amikor kiveszem őket a LED alól, a további fejlődésükhöz szükséges természetes fény várja őket.

Az első pár alkalommal földre, apró szemű kavicsra helyeztem a magokat. Később ezt lecseréltem arctisztító vattakorongra, háztartási papírtörlőre, amiket folyamatosan nedvesen tartottam. Ezekről egy idő után földre helyeztem át az apróságokat.

A vattakorongos verzió jobban működött a kavicsostól, mert az aprócska magoknak esélye sem volt eltűnni a felszínről. A hátránya a dolognak, hogy a picike magoncok gyökerecskéi belekapaszkodnak a vattába.

Vattakorongon történő csíráztatás előnyei:

  • Sterilitás: A vattakorongok steril környezetet biztosítanak a magoknak, ami csökkenti a gombás fertőzések kockázatát, amelyek talajból könnyen átterjedhetnek a fiatal növényekre.
  • Kontrollált vízellátás: A vattakorongok lehetővé teszik a vízellátás könnyű ellenőrzését.
  • Könnyű megfigyelés: A vattakorongon növekvő növények könnyen megfigyelhetőek. Így könnyebben észreveheted a csírázást és figyelemmel kísérheted a növekedésüket.
  • Gyors csírázás

Azonban fontos megjegyezni, hogy a vattakorongok csak a csírázás kezdeti szakaszában használatosak általában. Amint a növények nőnek és erősödnek, el kell őket ültetni talajba, amely biztosítja a megfelelő tápanyagokat és a növekedésükhöz szükséges támogatást.

A lépések:

  1. Előkészítettem mindent a művelethez. (benedvesített vattakorong vagy papírtörlő, kevés víz, fogpiszkáló)
  2. Kibontottam a csomagolást és kiütögettem belőle a pozsgás magokat egy fehér írólapra.
  3. Óvatosan vízbe mártottam a fogpiszkáló hegyét és egyesével felszedegettem vele a papírról a magokat, majd a vattakorongra helyeztem.
  4. A pozsgás magokat teljes spektrumú növénynevelő led lámpa alá raktam. A vattakorongot nedvesen tartottam.

A kikelt pici növényeknél tartsd be a pozsgások gondozásának alapelveit. A magoncok nagyon sérülékenyek.

Még meg kell említeni, hogy pozsgás magok csíráztatásánál általában előnyös, ha van nappali és éjszakai hőmérséklet különbség. Ez az átmenet a hőmérsékletek között segíthet serkenteni a magok csírázását és növekedését. Azonban nem minden pozsgás fajnál szükséges a hőmérséklet különbség és vannak olyan fajok, amelyek sikeresen csíráznak és növekednek stabil hőmérsékleten is. Érdemes minden faj esetében tájékozódni az adott fajra jellemző csíráztatási igényekről.

Fenestraria aurantiaca magok villámgyorsan reagáltak a kedvező körülményekre:

Fenestraria aurantiaca

Érdemes pozsgás magokat ültetni?

Ha gyorsan szeretnéd növelni a pozsgásaid számát, akkor nem. Ha másként nem tudsz hozzájutni az imádott pozsgáshoz vagy csupán szereted a kihívásokat, akkor igen.

Az alábbi képen látható Aeonium (Greenovia dodrentalis) magról kelt. A türelem, pozsgást terem. Én imádtam.

greenovia dodrentalis

További képekért kattints a linkre: pozsgás fajták képekkel

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük