variegata
Pozsgás növények

Variegata pozsgások

Variegata pozsgásoknak nevezzük azokat a pozsgás növényeket, amelyeken különféle csíkok, foltok, minták vagy színárnyalatok jelennek meg. Ezek a tarka pozsgások általában két vagy három színből állnak. A különböző színes részek leginkább a zöld árnyalatait jelentik, amelyek nem mindig különülnek el egyértelműen egymástól. Sok esetben inkább áthajlanak egymásba, egybemosódnak. Nemcsak a növény leveleiben jelenhet meg ez a fajta „tarkaság”, akkor is variegata egy növény, ha a szára, virága, törzse tarka.

Mitől variegata a pozsgásom?

A tarkaság megjelenésének főként 2 oka van:

  • Klorofill és más pigmentek egyenetlen eloszlása

A pozsgás színe, a benne eloszló pigmenteknek köszönhető. A klorofill az elsődleges növényi pigment, ami a zöld színt okozza. Ha a pozsgás levelén a zöld különböző árnyalatai láthatók, az azt jelenti, hogy a sötétzöld területeken több a klorofil, míg a világoszöldeken kevesebb. A leveleken belüli fehér vagy sárgás csíkok, szegélyek, foltok pedig azt jelzik, hogy a klorofillt termelő sejtek nincsenek jelen. Ezt nevezhetjük a szín hiányának is.

  • Genetikai mutáció

A növény tarkaságának másik oka lehet a genetikai mutáció. Ha a növény nem tud alkalmazkodni a környezetéhez, genetikai mutáció eredményeként megváltozhat a színe.  Egyes pozsgás növények átadhatják a variegata jellemzőket az utódoknak, de nem mindegyik növény képes erre.

Hogy gondozzam, ha variegata?

Ha betartjuk a pozsgások gondozásának alapelveit, nagyon nagy baj nem történhet a tarka pozsgásunkkal sem. Mivel a variegata pozsgások levelei általában kicsik és érzékenyek, igyekezzünk a hosszantartó erős, közvetlen napfénytől kímélni, ami a levelek leégését okozhatja.

Vissza a gyökerekhez?

Ha nem genetikai mutáció okozza a pozsgás tarkaságát, akkor visszatérhet a „normális” állapotba. Ideális körülmények között (fény, hőmérséklet, öntözés) teljesen kizöldülhet.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük